Cercar en aquest blog

dissabte, 12 de març del 2011

Una granja para el futuro

El documental Una granja para el futuro explica d'una manera planera, entenedora i molt visual què és la permacultura i el perquè de la necessitat de plantejar un model alimentari diferent a nivell mundial en el moment actual.

Una Granja para el Futuro from Horatiux on Vimeo.

La permacultura simplifica

Sovint pensem que la massa de greix i neurones que portem a l'interior del nostre crani és un regal que l'evolució, o Déu, ens ha atorgat per a esdevenir els éssers més privilegiats de l'escala evolutiva, i que això ens dóna dret a alterar l'entorn a voluntat. Ben pot ser així, com també pot ser considerada una eina que permet l'adaptació a aquest ambient.

Si bé és cert que la creativitat del cervell humà és il·limitada, també és cert que de vegades resulta innecessària i passada de voltes. Hem creat i ho continuem fent, un món ple d'estructures, infraestructures i metaestructures molt complexes que substitueixen les formes més simples i naturals d'obtenir els recursos que permeten satisfer les necessitats elementals de la vida, que són: menjar, dormir, reproduir-se, estar saludable i evadir-se. Aquests objectius els compartim amb la majoria de mamífers i bona part del que queda de regne animal, amb la diferència que nosaltres hi invertim un grapat addicional de recursos, temps i energia, mentre que ells, sense donar-hi massa voltes i amb una massa encefàlica menor, resolen l'equació vital igual de bé o millor.

"La natura és sabia" és una de les grans i solemnes frases que la "massa grisa" ha generat i que sovint la societat postmoderna ha relegat a un segon pla, envoltada d'un aura d'antiguitat i naftalina. Les bases de la permacultura s'assenten però, en aquest principi fonamental, imitar la natura com a sistema productiu. Aquesta idea tan simple aplicada a l'horticultura permet generar els recursos necessaris per cobrir les nostres necessitats bàsiques sense haver de deixar-nos-hi el cos, la salut i la totalitat dels recursos.

Ara bé, per aconseguir simular un sistema productiu tan eficient, complex i autosuficient, com el d'alguns ecosistemes que la natura genera, calen un bon grapat de cèl·lules nervioses funcionant molt hàbilment.